Uppladdning

Snön blev ju kortvarig, och alla träningar kunde genomföras, men undantag av en hos Maria Gretzer, den kvällen var det gränsfall..  Conrad var väldigt nöjd med Bernie, och Helena har fortsatt kämpa med oss. Vi har haft ganska många landslagsträningar nu en period, och det är ganska tufft att byta tränare mitt i uppladdningen, även om alla är duktiga tränare. Vi jobbar på bäst vi kan.

Några tävlingar har också hunnits med, först ett par hopptävlingar där Åstorp var höjdpunkten, Bluppan följde upp sin 130-vinst från Helsingborg med ännu en seger, denna gång i 140!! Bernie var inte långt efter, 6a i 130 och 3a i 140, så det kunde ju nästan inte börjat bättre. Även 6-åringarna har hoppat, i Lillhagen, Sloppy debuterade 120, och Greyman gick sina första rundor bland de äldre hästarna. Fast nu blir det avd B igen under våren. Utan att gå fort så fick han pris i båda klasserna.

Dressyrtävling med Bernie har även det hunnits med. En 3e plats i Msv C, och en mindre lyckad MsvB:4 rent poängmässigt. Dock var han mycket bättre att rida i den klassen, ett par missförstånd kostade 0 p i en koefficient bland annat. Han har framförallt inte varit speciellt spänd i år på de första tävlingarna och programridning, och det känns viktigast!

I morgon kommer Helena hem till mig, vi tränar här, och ska sen ha litet mental träning, något som jag försöker hjälpa henne med när hon ställer upp så mycket med mina lektioner, och även rider Bernie när jag är borta. Det är en av mina starkare sidor, medan hon har superkoll på tekniken.

Innan den riktiga uppladdningen drar igång inför första start, som är i Luhmühlen 2a april, så tar jag en ledig helg, tillsammans med bästa tjej-gänget, och drar till Portugal över helgen, det ska bli så kul att träffa alla på tävlingen i Barocca, och bara softa (förutom att jag lovat vara hinderdomare i terrängen, men det är bara kul).

Vi har redan kunnat börja galoppträna, och det känns ju väldigt lyxigt, ingen stress, köra lite lättare galoppjobb nu ett tag för att sen trappa upp, öka på intervallerna i backen efterhand. Känns allmänt bra att ligga ett steg före både på tränings- och tävlingsfronten. Eftersom både VM och alternativtävlingen Burghley ligger i månadsskiftet augusti/september så blir ju inte säsongen så lång på hösten, och då kan man träna ganska mycket nu, ta en något lugnare period i sommar efter den första 4* tävlingen, och inte ha en jättelång höstsäsong efter det.  Det gäller att planera. Alltid med hästarna, med allt man gör. Det är halva grejen tror jag. Givetvis att vara flexibel, ha både plan B och C osv, men att hela tiden tänka igenom upplägget, och inte bara köra på.

Blup 140 ånga

Bluppan 140Åstorp

 

galopp

Galoppbanan i Februari

 

Vi hörs snart igen

Ciao Anna

Snöfritt

Jag gillar inte snö och kyla. Årets vinter passar mig utmärkt. Terrängträning på nyårsafton, långa travrundor på grusvägarna, och idag en mysig galopp på vår slinga, som var nyharvad av travfolket. Det var Bernie som fick sträcka ut efter ett dressyrpass hos Helena, som nog i sig var vårt bästa hittills. Extra kul!

Rider någon häst extra åt Krille, som med bruten armbåge inte kan göra så mycket nu på länge. Sabrina blev ganska snabbt bra i sitt nyckelben, så hon är i full fart igen. Clara också, som alltid. Hennes nya häst kommer nästa vecka, ihop med några andra som jag hittade åt olika kunder när jag var på Irland förra veckan. Mer om dem i nästa inlägg. Vi har hunnit tävlingsdebutera, i Helsingborg. Bernie och Bluppan gick 130. Bluppan vann och Bernie hade ett nedslag efter en något missad sväng. Bra början. De ska båda gå 130-140 nu i helgen, i Åstorp. Unghästarna får träna, och vänta med start till i februari, då de mjukstartar i Lillhagen.

Inget Portugal i år, tråkigt, men jag tänkte satsa helhjärtat på att komma med till VM i år, och då måste tävlingsupplägget anpassas efter det. En så lång resa kräver dessutom en del återhämtning, och jag vill hellre få in någon extra tävling som uppladdning inför Luhmühlen CCI**** i juni, som är vårt första delmål. Jag hoppas att vi eventuellt kan flyga ner en helg och få litet av atmosfären från Barocca med oss hem i början av mars. Så bäst att ligga i nu så alla hästar är bra igång, så att man kan missa en tävlingshelg där för en mini-semester.

Alla träffar och träningar för landslaget drar igång i slutet av januari, så det blir en ganska intensiv träningsmånad i februari. Jag har en hel del träningar inbokade också. Förutom Finland varje månad så är clinics bokade i Eslöv, ihop med Mattias Jansson och Peter Eriksson, i Staffanstorp och i Roslagen för min del. Träningar på Bollerup börjar nästa vecka och sen några kurser bl a i Sösdala ska hinnas med också. Så ni får ursäkta att mina blogginlägg inte kommer så ofta, det är mycket som ska göras, vi har ca 20 hästar i träning, och alla kunder och hästägare ska uppdateras och tas emot.

Det är bra att ha mycket att göra, då får man mer gjort. Jag rider alltid mina egna hästar på förmiddagen, innan jag åker till Blädde, där alla hästar står som är på utbildning eller försäljning. Där tränar vi hela eftermiddagen, och ofta har jag ett par av mina med dit, speciellt om vädret är dåligt eller om de ska hoppa. Hemma har jag bara ridbana, men det funkar bra och alla mina hästar har sina stora gräshagar, så jag vill gärna ha dem hemma. Just nu sitter jag vid tv:n och lyssnar med ena örat på vädret och hör till min fasa att snön ska komma, och just på fredag, då jag har träning för Conrad Schumacher, så jag hoppas verkligen att de hinner få undan den effektivt, så att vi kommer iväg. Bredvid mig på varsin sida ligger sambon Benka och boxern Alice, och jag kan lova att de snarkar inte i takt.. nog dags för mig att hitta kudden också, så man kommer upp tidigt i morgon, då är det hoppdag!

SAMSUNG

Så här mycket julpynt hann jag med i år. Inte så mycket att ta ner å andra sidan
skäck många

Bilder från Irland och skäcken är en utav hästarna som blev sålda.

Blup Färs

Bluppans första träning för 2014

 

Ligger efter.

Jag ligger alltid efter med allt pappersjobb. Måste bli bättre på det! Få ofta skäll av alla möjliga för att jag varken skriver eller betalar fakturor i tid. Dåligt, och jag måste verkligen skärpa mig. Såg idag den roliga filmen om mig.. Tycker själv att jag ser lite butter ut faktiskt. Får nog skärpa mig på det också.

Bernie dressyr RibbanI

EM Clover

I alla fall tycker jag att Angelica gjort ett jättebra jobb, fast hon kunde kanske haft en skylt som sa ”smile” på ha ha. Fast Helena rapporterade just att hon inte höll med, och att Carl Hester också brukar borsta själv och lite så. Min dressyrtränare alltså, hon har bl a jobbat hos honom. Hon har dessutom haft Bernie nu i helgen (Clover) och verkade väldigt nöjd med hur han hade släppt till, så det ska bli kul att komma hem och prova.

Är fortfarande kvar i Finland efter en helg med träning i Purola. Paavo och Kirsi har en superfin anläggning här med stort 30 x 80 ridhus och isolerat stall, så här är inte -25 några problem att träna i. Vi hade dock bara -17 denna gång. Ca 20-25 elever kommer varje månad för att träna, här i nordöstra Finland är det inte så gott om träningsmöjligheter. En del kör gladeligen 20-30 mil enkel resa för att vara med. Nu väntar ett par lugna veckor tävlingsmässigt, då vi kan sätta igång nästa säsongs träning med hästarna och eleverna.

Det går fortfarande att hoppa terräng i Skåne, så på tisdag väntar ett terrängpass då vi ska hoppa några yngre hästar och även testa en hopphäst som ägaren tror passar till fälttävlan. Emelie Westin hänger med och är testpilot. Vi har även en St George-häst som vi skolat om, som vi tror kommer att bli toppen i fälttävlan. Han är e Quite Easy-Judex xx och har tävlat dressyr i Danmark innan.

Det har varit en lång säsong, Portugal i februari-mars, sen har det rullat på tills nu. Har varit kul även med de sista hopptävlingarna, där Bluppan tog sig ända till semifinal och var en enda poäng från finalen i SRT. Nästa år ska vi komma hela vägen! Unghästarna har även de hunnit ut en del, Sloppy, som efter griffelbensfrakturer blev frysbränd, fick efter Breeder’sfinal gå några hopptävlingar för att komma ifatt, han var felfri 115, och lyckades även vara 3e-placerad i LA:3 debuten. Greyman, som jag lyckades att inte sälja efter hoppchampionnatet, har även han gått några 115-125-rundor. Det ska bli extremt kul att de tar klivet upp som 6-åringar nu, och börjar bli litet mer vuxna. Jag satsar på unghäst-VM med båda nästa år, de är faktiskt ovanligt bra båda två, fast på litet olika sätt. Det är ju det som är tjusningen. Ingen är den andra lik.

Det har varit frakturvarning på Blädde, som tur var inte jag denna gång, vår finska elev bröt två fingrar, Sabrina nyckelbenet och Krille armbågen. Hoppas det är slut på det nu så vi kan köra på och träna hela vintern. Jag ska bli bättre på att uppdatera, och hoppas att ni orkar lyssna på hela filmen som ligger ute. Kanske någon som orkar kämpa på litet extra sen. God Jul på er alla!

Sloppy hopp

Silver Loop

Rolle m handhäst

Clara med två 3 åringar på uteritt.

Film

Här kommer film på ett av stona vi hittade på Irland som vi tänkte köpa.

3-åring e Cobra (Carthago-Landgraf) -Cruising.

En lite mysig bild på Greyman och Clover i lösdriften.

SAMSUNG

 

 

Vintern närmar sig

Efter en helg på Strömsholm så inbillar man sig att det är kallt däruppe i norr ”vissel vissel” men tji fick man när man kom hem, lika kallt i Skåne! Så nu är slangen inne i källaren, vattnet på logen avstängt, ännu funkar vattenkopparna i stallet. Där är det däremot fullt liv, första natten fölet är själv. Får höja musiken litet härinne.

SRTs sista kval klart, efter final på Flyinge och vidare till andra rundan på Strömsholm har vi avancerat till 18e plats och har en plats i semifinalen om två veckor i Helsingborg. Årets sista tävling. Kul. Till Strömsholm fick även Greyman hänga med, han har vilat en månad, efter igångsättning hoppade han 115 i Skabersjö förra helgen, och nu 115-125. Superrundor, jag slog ner ett stöd med foten då vi kom litet snett, men han hoppade högt över. Nu träning för Sylve nästa vecka, sen mest styrketräning över vintern.

Sabrina lyckades gå omkull med en ponny och bryta nyckelbenet. Hon var med och groomade ändå, och det gick fint, hon njöt av att vara olydig på Strömsholm, gå med två hästar osv. Hon kom direkt därifrån till oss. Nya hästen fick hon lämna hos säljaren ett tag, så det var ju schysst.

Nu i helgen en liten uppstart i dressyr för Clover och Silver Loop på Skabersjö. Måste läsa på ”nya” LA:3, har inte ridit det sen det kom. Brukar annars bli i bilen på vägen dit, men nu ska jag skärpa mig! Bluppan och Greyman får ha lugn vecka med uteritter, hämta sig litet och ladda för sista hopprundorna.

Clara har haft hjälp av Elin Löwenberg i veckan, himla bra, så alla hästar fått sin träning. Westin hoppar in också när det behövs.

Vi har varit på Irland också en sväng, hittat en del riktigt fina hästar, så nu fixas filmer och visas för hugade spekulanter och hästägare. Själv har jag hittat tre projekt som jag hoppas få ihop andelsägare till. Riktigt fina och lovande ämnen. Vi var på många speciella ställen och såg hästar på många vis. Sammanfattningsvis var hästarna väldigt vettiga och med bra stam. Vi hoppas att de är ok hos veterinären nu!

Anna

Nya Mål

Nu såhär efter säsongen får man fokusera en del på nästa års mål. Fundera på hur man ska lägga upp vinterträningen för varje häst. Vi har varit i Portugal de senaste åren, tävlingar i slutet av februari och i början av mars. De hästarna som ska dit har redan haft sin vila, och börjat komma igång igen. Sen hänger det mycket på vädret hur man lägger upp deras konditionsarbete. Grundträning på grusväg går alltid bra, oavsett snö, is eller tinat underlag. Det brukar gå bra att galoppera litet i snön också, problemet i Skåne är att det ofta regnar sen fryser igen. Då blir skaren nästan oridbar. Jag brukar bli tvungen att galoppera på Täckta Banan på Flyinge. 225 meter, man kan rida max 550m / min ca, sen blir kurvorna för skarpa. Hästarna har dock varit i bra kondition när vi kommit ner. Just nu är vi fortfarande på grusvägsdetaljen.

Sabrina och Clara, mina två heltidselever, har jobbat in sig fantastiskt snabbt nu under hösten. Allt flyter på, vi tränar olika hästar varje dag. Flera 3-åringar på inridning och inhoppning. De sköter sig perfekt, och utvecklas hela tiden. Vi har även ett par äldre hästar på försäljning och utbildning. Alla fick åka en tur till terrängbanan nu så här på hösten. Det var bara positivt. En dressyrhäst som fick ett nytt liv. Jättekul att se! Sabrina har precis köpt en häst, 5-årigt sto e Careful-Diaglyphard xx. Ska bli kul att se hur hon utvecklas, ser himla fin ut. Clara ska få en lånehäst efter jul. Vi har även haft förstärkning av Juuso, en kille från Finland, som ska hem och göra lumpen snart. Han startade 4 hoppklasser 115-125 förra helgen med 3 placeringar. Min trogna ryttare Emelie Westin (som började som elev hos mig när hon var 16, nu är hon litet äldre) red även hon ett par hästar, och debuterade en försäljningshäst felfritt i 120.

Själv gick jag till final i SRT på Grevagården med Blue Loop. Tyvärr, efter ett litet väl högt språng över en oxer ur sväng, gjorde vägen litet för lång till nästa och vi fick ett omtramp. Vi kämpade oss runt den maxade 140n. Vi hoppas på ännu bättre flyt nästa gång. Vi ligger just nu på 42a plats inför den stora finalen, 40 går vidare.. Flyinge nästa helg är den näst sista utmaningen. Innan dess ska jag spendera en helg i Linköping på fälttävlansmöte. Arrangörer, ryttare, kommitté samlas en gång/år för att snacka ihop oss om nästa års verksamhet. Brukar bli en del fest också!

Det är ganska skönt, inte riktigt varje helg man ska upp klockan 5 och förbereda tävling. Man kan till och med komma hem klockan 5 om man vill. NU har jag ett antal filmer som ska laddas upp. Vi har filmat ett antal hästar på terrängbanan, så nu väntar ägare och kunder på att få se sina älsklingar. Vi hörs snart igen.

 

SAMSUNG

Sabrina Söderberg rider Royal Mail –10 e Jaguar Mail-Voltaire travar cavaletti för första gången.

Säsongsslut

En liten introduktion är väl på plats här, när man kliver in som ny bloggare

Anna Hassö, upplänning som blev skåning för snart 24 år sen. Ingen återvändo, ska det flyttas mer blir det åt samma håll fast betydligt längre söderut. Sakna stan kan jag dock göra, men det är en annan historia.

Har en liten gård nära Vollsjö ihop med sambon Benka (inflyttad gotlänning, mycket större grej kan jag meddela) där jag har mina egna hästar, ridbana och rätt kassa ridvägar. Driver försäljnings- och utbildningsstall i Blentarp, där mitt företag har runt 15 hästar och 2-3 elever som sköter allt till vardags. Jag tar med mina hästar dit när de ska hoppa och specialträna, kommer mer in på det senare. Där är träningsmöjligheterna mycket bättre. Fast jag har bättre hagar hemma, så allt har sin orsak.

Så här i slutet av säsongen tänker väl alla tävlingsryttare igenom sitt år, försöker utvärdera vad man kunde gjort bättre, och gläds åt det som gick bra? I alla fall gör jag det. Fast säsongen är inte helt slut än. Jag såg nämligen till att spara en häst till den nya Rider Trophy-serien som precis har startat. Hittills har det gått bra, även om vi inte fått någon topp-placering så har vi gått vidare till andra kvalet i båda de första deltävlingarna, och nu sist i Södertälje blev det både en vinst i en förklass och en 7e plats i första kvalet. Hade tänkt åka med två hästar, men Euforian blev precis såld, så Blue Loop får sköta hela hoppdetaljen i höst.

Hon ska få sällskap på den sista tävlingen på Strömsholm av Greyman, som då hunnit vila upp sig efter dubbla Championats-placeringar, 2a i fälttävlan och 5a i hoppning!

Mitt tävlingsår har som sammanfattning varit helt super, alla hästarna har vunnit stora tävlingar, eller tagit bra placeringar, bara min egen 5-åring hade litet otur och fick problem med ett par överben, som vi frysbrände. Vi hann precis komma igång igen för att bli 3a i Breeder’s i fälttävlan trots en viss rest av betesmage (på hästen alltså).

Vi hade stora problem i mitten av säsongen på grund av en regeländring inom FEI gällande stigbyglar, och jag fick ändra hela mitt system-3 gånger! Det var ärligt talat ganska nära att jag gav upp, och det är fortfarande väldigt frustrerande, men en överklagan är på g, så vi har inte gett upp att få igenom det jag tycker är bäst och säkrast. Jag tycker besluten är tagna på felaktiga grunder (läs inga alls).

Årets största grej var självklart EM, och att jag och Clover lyckades ta oss dit. Vägen blev krokig som jag redan nämnt, men vi gav inte upp, drog bland annat till Finland för att visa form när vi hade missat stortävlingar. Det och ett SM-brons precis i slutfasen av uppladdningen avgjorde nog att vi fick chansen, som vi tog och blev bästa svensk av de som inte red i laget. Det är jag jättestolt över!

Nu, innan det stora skånska höstrusket sätter in har vi precis sålt ett antal hästar, och fått in en del 3-åringar för inridning och skolning. Jag tänkte återkomma en annan gång med att presentera litet mer av verksamheten.

 

Här kommer lite bilder

1379447_10152092877478277_1381865746_n

Foto Louise Källman

Elitallsvenska på Gärds (Blue Loop –04 e Looping-National Zenith xx, egen uppfödning), som var första tävlingen jag red med de vanliga stigbyglarna.

 

876

 

(Clover –01 e Farney Clover-Great Hussar xx)

Grey gräs

 

Ard Greyman (-08 e Luidam-Cruising)

 

Hej till nästa gång