Chodec!

Vilken resa jag och Chodec har gjort! Jag köpte honom osedd i fjol och fick en smärre chock när jag efter Falsterbo hämtade upp honom i Skåne! 180(!) ingen hade sagt till mig att han var så stor!! Å där började alla problem. Han var livrädd för sig själv och alla/allt andra/annat. Han gick inte att lasta. Han vägra gå ur boxen han vägra gå in i boxen. Han vägra gå in i stallet. Han bara ställde sig på bakbenen och sparkade hej vilt! ( en häst på 180) vi alla hade en jäkla respekt för den hästen. Å jag ångrade mitt köp rejält. Vi tränade varje dag på att utmana hans rädslor och försöka få honom att följa oss. Efter ett tag blev det lite bättre.

Efter en månad sparkade han mig över armen och i huvudet och förlorade medvetandet och minnet i ungefär 6 timmar. (Minns inte än idag vad som hände). Då vågade jag inte handtera honom längre. Jag hade en känsla av att nåt var fel med hästen. Han vägrade lyfta bakbenen så vi fick droga honom hela tiden för hovslagaren. Jag åkte till Spanien i september och problemen bara fortsatte och jag blev mer och mer rädd och vågade tillslut inte rida honom. Han var så nervös och exploderade hela tiden helt plötsligt. Jag ringde min veterinär i Spanien å bad om hjälp. Vi måste hitta nåt som är fel. Det är inte ett normalt beteende av hästen.

Han sa direkt att hästen hade sjukt ont i rygg/länd/kors och att han knappt kunde gå. Inte konstigt att han reagerade som han gjorde. Han sa att nåt måste ha hänt hästen för länge sedan ett trauma mot ryggen. Och han saknar ju misstänksamt en massa tänder också. Jag kontaktar säljaren men dom hävdar att allt är som det ska och att hästen funkat prick fritt hos dom. 😞 Uppgiven, rädd och osäker vet jag inte riktigt hur vi skulle gå vidare. Min räddare till veterinär säger att han aldrig sett en värre häst och talar om en behandlings plan och säger lite snällt att om hästen är 30% bättre efter första behandlingen så blir han jätte glad men att jag inte ska ha så höga förväntningar och att detta kommer ta lång tid. Men han sa samtidigt ”När jag är klar med den här hästen kommer du aldrig vilja sälja den! Det kommer bli din bästa häst”  Vi behandlar och gör en plan med en kiropraktor. Problemet kvar står ju dock att han inte lyfter benen. Så vi får ge lugnande varje gång. Hästen ska sedan inte hoppa på 2 månader men ridas. Å jag var ju fortfarande livrädd för att rida honom. I stallet i Bcn så letade jag ryttare varje dag som ville rida honom. Vissa dagar red jag själv men ledde honom in och ut från banan. Vid jul var fortfarande hästen galen och jag kunde inte förstå varför. Dock började hoppning bli bättre och han använde kroppen bättre. Jag var otroligt nära på att sälja iväg honom för inga pengar alls då jag var helt uppgiven med honom. Då slog det mig! Fodret!!! Vad äter han för foder? Jag hade bytt foder när jag flyttade hit. Eftersom hästen var sjukt tunn fick han ett protein rikt foder men också ett foder med mycket energi. Så bort med det och tillbaka till bara protein foder.

Det var vändningen/ räddningen. Han blev en ny häst! Så snäll och lugn och helt plötsligt ridbar. Självklart fortfarande pigg och busig men nu mera handterbart och kontrollerat.

Två månader senare åker vi på tour och det är första starten han gör sen augusti. Efter 4-5 veckor är det en ny häst som helt plötsligt går felfritt i 140 klasser och är min bästa häst?!?! 😮

Nu i helgen går han lag finalen på Strömsholm felfri i första rundan till sista hindret som han tyvärr dök ner lite för tidigt till bakbommen men annars en felfri runda 140(!) såå imponerande å så lätt ridet. I andra rundan fick han först oxern på två kombinationen det kändes som att han inte riktigt orkade trycka ifrån ordentligt då allt i övrigt stämde perfekt. Och sen fick han även bakbommen på en oxer i trekombinationen samma anledning han hoppade inte riktigt klart hindret utan fokuserade lite för mycket på c hindret. Men helt sjukt vad han utvecklats och vilka lov ord jag börjar få på denna häst nu.

Dessutom gick han 2 felfria rundor och en på 4 fel i Polen förra veckan. Plus att han gjorde en till 140 på Strömsholm i fredags med mycket godkänt resultat.

Just nu den roligaste hästen och den mest lovande unghäst jag har för framtiden.

Ronald Tunholm citat ”vilken cool häst” 😆 Blod svett och tårar men nu är vi på väg! Även om det är långt kvar!

image image  image image image image image

 

image

 

Jag vill med detta säga ett stort Tack till mitt underbara team Pepe Simo (vet) Patricio (Fysio) Edu Mares (hovslagare) min familj och sambo som peppat stöttat och hjälpt mig! Även Raul (vet) som alltid ställer upp när jag än behöver honom och minsta lilla grej. Utan er hade inte detta gått! Love u guys! Xxx

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *